Laddar


Laddar

Uppland ett uggleparadis

Uppland är ett uggleparadis. Om du åker ut i skogen under vårvintern kan du få höra dem hoa i natten. Den bästa tiden är från slutet av februari fram till slutet av mars. Men de hoar inte varje natt. Bara ugglorna vet hur den perfekta natten för en konsert ska vara.

I Uppland har du störst chans att få höra kattuggla, slaguggla, pärluggla och sparvuggla. Kattugglan håller sig vanligen närmare bebyggelse än de andra tre. Pärlugglan kan vara svår att få höra vissa år och har tyvärr minskat på senare tid. Du kan hjälpa ugglorna att hitta boplatser genom att bygga holkar åt dem.

Men om vintern kan det finnas ännu fler olika ugglor i Uppland. Det beror på att fjälluggla och hökuggla kan övervintra här. Fjällugglan bygger sitt bo högt uppe i fjällen och hökugglan trivs i fjällbjörkskogen. Men på hösten flyger en del hökugglor och fjällugglor söderut. Ibland visar sig också den mäktiga lappugglan, de stora norrlandsskogarnas vagabond. I Uppland kan ugglorna dyka upp överallt. 2004 satt det en lappuggla i stadsskogen!

Foto: Wikimedia

Myller av liv om ugglor

Wikipedia om ugglor

Bygg en holk för sparvuggla

Naturhistoriska riksmuseet visar hur man bygger en slaguggleholk

193.jpg
close
  • Artlistan
  • Natur
  • Utflykt