Laddar










Laddar

Brunbjörn

Latin: Ursus arcticos (Linné 1758)
English: Brown Bear

Björnen sover
På hösten letar björnen upp en trevlig håla. Där lägger den sig för att sova hela vintern. Honorna får ungar nere i hålan och kan tillbringa upp mot sju månader där!

Björnhanar kan vandra långa sträckor. Några vandrar in i Uppland. Det händer till och med att de sover ut vintern här. Men om man vill se björnspår är det bättre att åka till Dalarna där björnen är mycket vanligare.

Under senare delen av hösten går björnen i ide. Då har de först ätit sig feta på skogens alla bär. Björnen söker upp en lämplig håla i marken. Nere i sin håla faller björnen in i en djup sömn. Men honorna vaknar tidigt. De föder sina ungar i idet i januari eller februari.

Foto: Staffan Widstrand/www.de5stora.com

Artdatabankens faktablad om brunbjörn

De 5 stora om brunbjörn

close
  • Artlistan
  • Natur
  • Utflykt